Алергия към ухапванията от дървеници: как се проявява и как да се лекува!

Когато дървениците се заселят в апартамент или къща могат да предизвикат много неприятности. Това може да се окаже може сериозно и да засегне здравето на членовете на семейството. Например алергиите към ухапвания от дървеници могат да окажат сериозен проблем.

Как се проявяват следите от ухапвания на дървеници, какви са свързаните с възрастта характеристики на алергии, колко сериозни са те, как да ги предотвратим и какви методи на лечение съществуват.

Статията ни е предоставена от екипите на ПРЕВЕНТА.BG.

Как ухапванията от дървеници оказват влияние

Хората реагират на контакта с тези насекоми по напълно различни начини. Нека разгледаме различните прояви. И така, реакцията от ухапвания на дървеници може:

да отсъства напълно (според изследванията от 30 до 60% от хората не реагират по никакъв начин на ухапванията);

проявява се като леко възпаление на кожата;

предизвикват локална алергична реакция;

провокират генерализирана алергична реакция, която може да се прояви под формата на уртикария, астматични пристъпи, оток, до развитието на анафилактичен шок (животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска помощ).

Как изглеждат ухапванията от дървеници

Червени сърбящи петна са с размери от 2 до 5 мм и се появяват по кожата, а местата на ухапване, може да са подути и болезнени. Обикновено такива образувания по кожата се откриват от човека на събужда сутринта. Те обикновено изчезват в рамките на една седмица. Ухапванията от дървеници могат да наподобяват ухапвания от комари, но имат характерна черта – обикновено образуват „пътечка“.

Разликата, между обрив с алергия и ухапвания от дървеници

Как се проявява алергията към дървеници

Характерните признаци на ухапвания са: зачервяване, подуване и сърбеж. Такива са и по-изразени. Например, отокът може да се разпространи по целия ухапан крайник. Сърбежът може да стане непоносим, ​​папулите са болезнени и понякога се появяват мехури. В редки случаи лимфните възли могат също да се увеличат.

Алергия към ухапвания от дървеница

Генерализирана алергична реакция

Това е изключително рядко, но е много сериозно усложнение и може да бъде животозастрашаващо. Ако алергията, след ухапвания от дървеници е придружена от локалната кожна реакция, се проявяват следните симптоми:

Затруднено дишане;

Дрезгавост;

Виене на свят;

Болка в гърдите;

Затруднено преглъщане;

Подуване на устните и / или езика;

Сърбящ обрив по цялото тяло;

Разпространение на зачервяванията, около местата на ухапване;

Треска.

В тези случай е необходима бърза медицинска намеса.

Възрастови особености на алергията към ухапвания от дървеници

Хората над 65 години или не са нападнати от дървеници, или нямат почти никаква реакция. В едно проучване 42% от хората на възраст над 65 години не са преживели или реагирали на ухапвания, дори ако дървениците били открити в домовете им.

При децата, и особено бебетата се случва обратното. Те са склонни към по-изразени реакции и алергия към ухапвания от дървеници и това протича с различни усложнения. Ето защо, ако бебето е ухапано от дървеница, това изисква специално внимание.

Алергия към ухапвания от дървеници: профилактика и лечение

По правило лечението е симптоматично и насочено към облекчаване на сърбежа и предотвратяване на вторичната инфекция на кожата. Обикновено се препоръчва засегнатите места да се измиват с топла вода и сапун, за предпочитане антибактериални, за да може да намалите броя на алергените в засегнатата област. След това може да приложите асептична превръзка. Последната ще предпази кожата от възможната инфекция и ще предотврати по-нататъшни раздразнения след чешене на самите ухапвания.

При силен сърбеж може да помогне лед. Не бива, обаче да го прилагайте повече от 10 минути без прекъсване. Ако сърбежът стане непоносим, ​​може да се приложат антихистаминови мехлеми или дори мехлеми, съдържащи кортикостероидни хормони.

Както при всяка алергична реакция, антихистамините могат да помогнат.

Разбира се, за да избегнете алергии, трябва напълно да се предпазите от ухапвания от дървеници.

Ако забележите някакви признаци на алергична реакция към ухапвания от дървеници, незабавно ги премахнете от дома си. Това може да стане с пръскане срещу дървеници. Най-често това е професионална услуга, която се предлага от фирми по ДДД.

Comments are closed.