Closed

Чанти за многократна употреба

февруари 20th, 2020 / / categories: За дома /

По-голямата част от нас използват пластмасови торбички, закупени в магазина веднъж, и след това ги изпращат в кошчето. За съжаление, само няколко смятат за необходимо повторното им използване или надграждане до пакети за многократна употреба. Често тънките опаковки стават неизползваеми, след първата употреба, тъй като се разкъсват или стават много мръсни.

Торби за многократна употреба

Спомняте ли си онези времена, когато пластмасовите торбички просто се появиха у нас и как притискаха пазарски чанти и чанти от плат? Тогава никой не спомена много за екологията. Тогава нашите майки и баби се отнасяха с новостта с особено внимание: измиваха торбичките и ги сушаха като спално бельо. Тук може да видите и за услуги на фирми, една от които предлага дори Вземане и извозване на гуми от адрес.

Младото поколение осъди „сраменния“ навик, тъй като по-късно опаковките престанаха да бъдат лукс заради цената на стотинката. Уви, колкото и парадоксално да изглежда, ситуацията е обърната: сега младите хора ни учат как да мием опаковки, защото пластмасовото замърсяване на планетата достигна катастрофални размери. Любопитно е, че в „проспериращите“ страни миенето на опаковки не се счита за срамно и държавата играе значителна роля в това.

Забрана за пакети – торби за многократна употреба

В щата Калифорния, САЩ, на 18 ноември 2016 г. се проведе референдум, в резултат, на който се забрани използването на пакети за еднократна употреба. Оттогава големите супермаркети продават своите „вечни“ пакети, които са предназначени да се използват поне 125 пъти. Те се измиват на ръка и се сушат без смущение също както дрехите.

Торбички за месо за многократна употреба

Държавното законодателство предвижда, че всяка торба трябва да съдържа състава и инструкциите: „За да измиете торбата, изплакнете я отвътре с помощта на течност за миене на съдове и оставете да изсъхне с главата надолу“. Представете си, американците у дома също имат прословутия пакет с пакети!

У нас все още не е разработена екологична култура и държавата не е взела мерки за решаване на проблема с пластмасовото изхвърляне. Междувременно някои магазини предлагат алтернативни видове опаковки, които се разлагат по-бързо в околната среда: оксоразградими и биоразградими.

Comments are closed.