Closed

Как да отглеждаме лук

февруари 18th, 2020 / / categories: За дома /

Един от най-устойчивите на студ и непретенциозни видове зелен лук може да се нарече лук-батун , или както казват хората – татарски . Най-често, може да се намери в Сибир, Китай и Япония, но в последно време придоби популярност сред нашите летни градинари. Как да си го отгледате и сами у дома, научете сега:

Засаждане на лук

Подредете семената от лук в подготвени дупки в почвата и поръсете с лека, рохкава почва. Напръскайте с вода от спрей в бутилка отгоре. Запечатайте съда с фолио и прехвърлете на топло място.

Когато се появят първите кълнове, отстранете филма и прехвърлете на по-хладно място (около 18 ° C топлина). Оставете ги за още един месец : през това време те ще засилят растежа си. След това повишете температурата до + 23 ° C.

Вече зрялото растение, обича редовното, но умерено поливане. И въпреки това не понася липса на светлина. На балкона перото става по-силно и по-сочно, расте по-бързо.

Лукът обикновено понася температурни разлики: в по-студена среда. Така растението расте по-бавно, но придобива наситен цвят, здрави стени и много сок.

В жегата лукът става блед с жълтеникав оттенък. Често стъблата започват да омекват и потъват. Идеалната температура за лука е от 18 ° C до 23 ° C градуса топлина.

Седмица след появата на първите кълнове лук, вече можете да подсилите почвата с торове. Първо суперфосфат, а след това и калиев сулфат. Минералните торове и органичните вещества също са добре дошли. Горната превръзка се прилага на всеки 2 седмици, а веднъж месечно може да добавите малко биохумус.

Противно на факта, че лукът-батун е многогодишно растение, той има тенденция да се изчерпва. В този случай перата стават летаргични, губят предишния си вкус. Това означава, че луковицата вече няма да даде добра реколта.

Препоръчваме ви, просто да го замените с нова реколта, тъй като никоя тор няма да помогне. В допълнение, семената от лук-батун са много достъпни и евтини!

За Почистване на дворове в София и окръга потърсете екипите на Али Барут.

 

Comments are closed.