Какво можете да направите в дома, за да е видима и реална промяната? Днес ще се съсредоточи върху съвети за зелено и по-специално по начина да намалим отпадъка в кофа за боклук.

Кухнята е мястото, където се създават 75% повече боклука в дома, така, докато има много други начини за съхраняване, само няколко малки промени в кухнята могат да направят голяма разликата върху количеството боклук в домакинството. Тук са цени на хамалски услуги: http://hamalski.com/hamalski-uslugi-sofiya-tseni-i-transport/

Ето, как вместо да пълните депата с отпадъци, да спестявате пари:

Съвет # 1: Измийте и кажете „Не боклук“

Израствайки, гледах баба ми как измива повторно използвани пластмасови торбички, алуминиево фолио и пластмасова обвивка най-малко 10 пъти, преди да отиде в кошчето. Тя е израснала в едно поколение от хора, които не са разполагали с много пари, така че от всеки елемент се е извличало максималното. Когато реших да стоя далеч от продуктите за еднократна употреба в кухнята, аз също започнах да изпирам и използвам повторно елементи, които в миналото са били кът. Сега, повечето от моите пластмасови торбички се промиват, изсушават и се използва повторно поне няколко пъти. Тези, които използвам, стават опаковки за замразено месо, преди да отидат в кошчето след първото използване, но различните от този тип пликчета получава още един шанс (например за опаковане на пресни зеленчуци). По този начин и вие може да намалите боклука си на половината! Всякакви повторно използване след това експоненциално става по-добро за околната среда. Същото може да се каже за алуминиевото фолио или да се взема такова за многократна употреба. Вижте за извозване на отпадъци с товарен превоз, от тук:

http://xn--80adblldd9aggijdu.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8/.

Съвет # 2: Ограничаване на опаковките

Друг начин да бъдете зелени и да спестите пари е като закупувате храни с по-малко опаковки. Всеки път, когато правите покупка на храна, не само закупувате храна, но и опаковката на храната. Ако не разполагате със сантиментална привързаност към дадена кутия или торбичка, опитайте да намерите начин за закупуване на елементите, от които се нуждаете, без опаковката. Това може да означава, че вместо да купувате отделни торби може да използвате за многократна употреба. Когато пазарувате може да носите своя торба за покупки, вместо всеки път да плащате за торбичка за еднократна употреба.

Някои найлонови торби могат да се ползват повече пъти за насипни сухи продукти като ориз, боб, брашно, ядки, сушени плодове и дори бонбони.

Съвет # 3: Рециклирайте, което можете

На последно място, но не по значимост, се ангажирайте с рециклиране на това, което можете. Всеки град и град има различни правила и разпоредби за рециклиране. Някои градове правят супер лесно рециклирането за всички свои жители. Има места, където се събират и преработват различните елементи. За целта от всяко домакинство се изисква единствено да използва малки контейнери у дома, където да събира различните видове опаковки. Така за рециклиране всяка седмица се намаляват отпадъците по депата.

Надявам се тези съвети да ви вдъхновят да направите промяна в дома си. Ако искате да бъдете зелени и вие самите, научете кои фирми извозват боклуци от домове: http://obshtini.com/izvozvane-bokluci-sofiya/.

 

Comments are closed.