Ракът е само един от многото здравни проблеми, свързани с химични обработки, използвани в мебели.

По отношение връзката между дивани и рак, още през 1975 г. в щата Калифорния е приет закон, с който всички производители на мебели трябва да се съобразят. Той включва контрол над използваните химикали, които в дивани и мека мебел се използват най-вече, за да предпазят от пожари.

След множество направени изследвания в края наминалия век, учените стигнали до извода, че всички онези вещества, забавящи горенето могат да мигрират от продуктите и в хората.

Така се обособила пряка връзка между диван и рак, а това е и първото, което трябва да ви накара да се замислите, ако възнамерявате да задържите стар диван. Нашият съвет е да помислите час по-скоро за извозване на стари мебели.

Според специалистите времето на живот на някои химикали в мебели е пет до седем години, което означава, че е необходимо този период от време, за концентрацията на този химикал в тялото, за да попадне някои в риск от 50%. Изследвания са показали, че 90% от американското население има тези огнезащитни химикали в телата си.

Добрата новина е, че по-новите закони са помогнали да ограничи използването на забавители на горенето в мебели. Най-новите правила дават по-малко вероятност, че горивните химикали ще бъдат добавени към материали на съвременните дивани и други домакински мебели. Затова и специалистите съветват да изхвърлим стари дивани на сметище за мебели и отпадъци и да помислим, за п-добри алтернативи на обзавеждане.

Това не означава по-нови кушетки не могат да съдържат забавители на горенето. Но повечето производители са премахнали тези химикали. Благодарение на по-голяма обществена информираност, както и изследвания, които показват, че тези химикали са под контрол сега в нови мебели.

В по-старите дивани, забавителите на горенето „почти винаги присъства“. И когато мебелите се нуждаят от по-голям период за разграждане, биха могли да увеличат прехвърлянето на тези химични вещества в околната среда.

За съжаление, забавители на горенето не са единствените здравни тревоги, които дебнат във вашия диван. Някои анти-микроби също се отнасят към проблеми свързани с черния дроб и рак на бъбреците, репродукция и развитие.

За да избегнем подобни бъдещи проблеми и с нашите дивани, специалистите съветват да задаваме много въпроси, преди да закупим нови мебели.

 

Comments are closed.