Чувствате ли се самостоятелни сега, а в минал период?! Смятате ли, че утре може да сте по-самостоятелни и на какво се базира тази ваша теза?! Това са част от въпросите, които засягат много млади хора днес. В свят на най-модерни технологии и глобализация, малко са онези, които губят усещането за самостоятелност и въпреки това, според психолозите тази тема е доста разтеглива.

Независимост, обстоятелства, материални придобивки, промени, отношения, всичко това оказва влияние над изграждането на самостоятелна личност днес. Не са малко и онези, които се приемат за самостоятелни, когато купят първия си смартфон, при това на лизинг. Човек се ражда, за да се бори за своята самостоятелност и го прави през целия си жизнен път. Едва, когато поостарее преминава в нов етап, когато вече личното „аз“ се е утвърдило.

Истинската самостоятелност е много обхватно понятие. Тя не се свежда до едното вземане на решение: „Къде да почивам“ или „Колко скъп е телефонът ми“; „Каква кола карам“, ако последното е и придобивка от мама и татко. Истинската самостоятелност се оформя тогава, когато човек сам отговаря за своите действия или бездействия.

Според някои психолози, истинската самостоятелност не се свързва само с материалната страна на нещата. Понякога тя може да се постигне, когато човек е сменил няколко квартири или работни места, докато не открие, онова, което го удовлетворява в най-пълния смисъл на думата.

Преоткриването на самия себе си, като в това число включваме от подбора на дрехи, до часовника на ръката, смартфон на ухото, лек автомобил и всичко останало.

Самостоятелният човек е този, който може да намери приятел, с който и в мълчанието да му е хубаво, а когато стане дума за слагане на край на нещо да не се колебае. При това без чувство на вина.

Ако списъкът до тук ви се струва прекалено дълъг, то върнете се в началото и сами си задайте въпроса: „До колко самостоятелен съм аз“.

Вашият коментар