Навярно сте чували, че денят за сигурност на компютъра се чества всяка година на 30 ноември. Той представлява традиционен метод за информиране на всички потребители на интернет, технологии и комуникации за компютърната сигурност и безопасността. Последната от своя страна е лична отговорност, а всеки както на работното място, така и у дома. С този повод се правят някои основни проверки, с които се цели пълно осигуряване на защита на всеки един компютър. Реално това са неща, които всеки загрижен за сигурността на компютърното устройство трябва да прави периодично, както в домашната среда, така и в офиса. Сигурността е сред важните неща, които могат да предпазят бизнеса.

Преди да пристъпите към съветите, които дават специалистите, разберете повече тук за всичко това, което предлага пазара за техника.

Актуализирайте редовно вашите пароли. Това трябва да става на база лична информация и цели безопасна и сигурна среда на работа.

Почиствайте периодично браузъра – правейки редовно това няма да има следа при евентуално постъпване на нарушители във вашия компютър.

Добре е да се внимава с подаването на лични данни. Много измамни сайтове именно така процедират и достигат до важна лична информация или персонална към даден бизнес. Следват и редица злоупотреби, когато един път е получена желаната информация, пароли за достъп или лични данни.

Добре е за сигурността на преносимото устройство – таблет, лаптоп, мобилен телефон да се мисли постоянно. Често, когато сме на срещи, семинари, бизнес партньорства и сделки с клиенти в нашата база данни могат да попаднат и външни лица. За да не се стига до подобни абсцеси, специалистите съветват още:

Носенето на notebooks, или лаптопи, или електронни устройства, носещи важна информация, да не бъдат оставяни на произвола на съдбата и без пряк надзор.

Не е желателно и оставянето на лаптопа в колата, както и на други електронни джаджа, каквито са таблети, смартфони и т.н. Ако това се налага за кратко, то важно е колата да бъде заключена.

Не забравяйте вашия лаптоп, електронно приспособление или USB стик на обществени места. Всеки може да получи лесен достъп до цялата база данни на него. Това е равносилно да оставите дома си отключен, при условие, че сега се нанасяте в даден квартал и местните не са ви известни.

Избягвайте носене на таблети, лаптопи и други джаджи на открити места, където се носи слава, че често има кражби.

Добре е когато сте на дълъг път и в обществен транспорт, да държите устройствата си близо до себе си.

Направете back up на всички, съществуващи файлове. Добре е за всеки един компютър, който притежавате, да направите такъв back up. Докато си изградите навика да правите периодично или редовно подобна стъпка, то за начало сверявайте си напомнящи с бележки.

Грижете се за антивирусната програма, като периодично я ъпгрейдвате. Всякакви хора от цял свят ежедневно посещават виртуалното пространство. Не всички сайтове, обаче са безвредни. Имайте това предвид при сваляне на информация, файлове и т.н. Специалистите се стремят да предотвратят подобна хакерска намеса, но това невинаги е успешно.

Препоръчително е да обновявате спецификациите на вашия софтуер и на антивирусната програма. Научете повече за всичко най-ново на пазара, както и за възможността да закупите такива с интернет защити. С това ще си гарантирате повече безопасност и ще избегнете неприятности в бъдеще.

Вашият коментар