Ученето на всеки един чужд и различен от майчинският език може да изглежда трудна задача. В тази насока специалисти и учени търсят все по-алтернативни методи. Добре е да се има ясно изразена стратегия и обща цел, преди да навлезем в спецификата.

Тук се появява и необходимостта от разпределение. Отделните нива и форми на един език помагат и за правилното им преразпределение. Ще отидем по-задълбочено във всяка една от тях по-късно.

  1. Вземете подходящите ресурси за обучение – граматика и научаването и, чрез книга, запаметяващ софтуер и филми/книги.
  2. Наемете частен учител – това може да стане в рамките на един или няколко месеца, докато навлезете в дълбините и усвоите основни правила и подходи. Специалистите препоръчват четири часа на ден.
  3. Опитайте да говорите и мислите само на новия език – всеки път, когато не можете да си спомните една дума, сложете тази дума във вашия запаметяващ софтуер. Практиката се крие във вашия речник дневно.
  4. Намерете приятели, езикови партньори, както и други хора, говорещи езика  – след като може да имате основни разговори с частен учител, той трябва да намери други партньори. Ако все още не сте, мислите за преместване към страната, където се говори съответният език, то помислете за един клас или група, където да го практикувате непрекъснато. Спрете да говорите народния език за известно време, докато усвоите в дълбочина чуждия, изучаван език.

Това е основна стратегия. Отново, тази стратегия е интензивна, защото ученето на език за три месеца е трудна задача. Ако предпочитате да научите езика по-бавно или не сте в състояние да се преместите в нова страна и практикувате 4-8 часа на ден, може да промените плана. Това е изключително важно, че тренирате всеки ден. Дори отделени само 20 минути на ден е много по-добре от веднъж или два пъти седмично.

Някои понятия са трудни за разбиране чрез писаното слово и тогава могат да се ползват изградени похвати и да се следват съответните стъпки за система за езиково обучение.

 

 

Вашият коментар